Menu

Cart

Το δόλωμα του κυπρίνου, η αρχή και το τέλος της επιτυχίας μας

Καθημερινά στους κύκλους του ψαρέματος και ιδιαίτερα στους κυπρινάδες γίνεται συζήτηση περί δολώματος. Σελίδες στο facebook βοηθούν όλο και περισσότερο κόσμο να αντλλάξει τις απόψεις του περί δολώματος κάνοντάς με να διαβάζω πράγματα και “θαύματα”... Δεν θέλω να το παίξω ειδήμων αλλά τα τρομακτικά λάθη που παρατηρώ σε μερικές συνταγές με κάνουν να θέλω να επέμβω και σχεδόν να απαγορεύσω την χρήση τους. Πολλές φορές αυτό που έχουμε στο μυαλό μας δυστυχώς δεν είναι και το καταλληλότερο για τον κυπρίνο. Έτσι αποφάσισα μέσα από ατό το άρθρο να καταθέσω την δική μου άποψη μέσα από τις προσωπικές μου γνώσεις και εμπειρίες αλλά και λόγω της ενασχόλησής μου εμπορικά πλέον με το ψάρεμα.

baitsuccess2

 

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007. Πολλές δοκιμές, με όλο και κάτι καινούριο, ατελείωτες πληροφορίες, συζητήσεις συζητήσεων, παράλογες συμβουλές από διάφορους “μάγους” της μπίλιας με οδήγησαν σε πολυδάπανες αγορές προϊόντων. Βέβαια άλλοτε το ψάρεμα μου πήγαινε καλά και άλλοτε κατέληγε σε όλεθρο. Το να δοκιμάζεις νέα πράγματα φυσικά δεν είναι κακό αλλά το να πειραματίζεσαι χωρίς ουσία ακούγοντας πολλές και διάφορες γνώμες πολλές φορές μπορεί να είναι καταστροφικό. Δη από την φύση μου τελειομανής με αυτό που παθιάζομαι, έτσι και με το ψάρεμα παθιάστικα και θέλησα να τελειοποιήσω αυτό που πραγματικά γουστάρω για να ανταμειφθούν επιτέλους οι κόποι μου. Έχοντας ήδη ξοδέψει μία μικρή περιουσία για να βρω ένα δόλωμα που θα είναι επιτυχημένο σε πολλές και διάφορες καταστάσεις αλλά ταυτόχρονα θα με κάνει και χαρούμενο με τα αποτελέσματά του αποφάσισα να ανοίξω παρτίδες με το εξωτερικό, με ανθρώπους που ξοδεύουν πολύ χρόνο για το ψάρεμα του κυπρίνου σε διάφορες λίμνες αλλά και με επιστήμονες ιχθυολόγους που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το κυπρίνο.

baitsuccess3


Έτσι με διάφορες συμβουλές από καταρτισμένους ανθρώπους αλλά και επιλέγοντας κατ' εμέ τα καλύτερα υλικά από την εταιρεία CCMoore άρχισα να αναπτύσσω το δικό μου δόλωμα με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την λίμνη και την εποχή που θα ψαρευτεί. Έχοντας σαν βασικό προμηθευτή υλικών την εταιρεία CCMoore έχω καταφέρει να εξασφαλίσω συνέπεια και αξιοπιστία στο δόλωμα μου δίνοντάς του τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών (fishmeals, πρωτεΐνες γάλακτος και birdfoods) που χρειάζεται για να είναι ισορροπημένο.
Σαν αρχή μου έχω ότι αν δώσουμε στον κυπρίνο μία πηγή διατροφής που θα του καλύψει όλες τις διατροφικές του ανάγκες και θα τον ωφελήσει πραγματικά, τότε είναι πολύ πιθανό να παραμείνει στην περιοχή που ψαρεύουμε για να καταναλώσει περισσότερο από το δόλωμα μας και να το ψάχνει μανιασμένα.

baitsuccess4


Το δόλωμα μας φυσικά θα πρέπει να είναι ισορροπημένο σε υδατάνθρακες και σε περιεκτικότητα λιπιδίων (λάδι) για να διασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή πεπτικότητα. Έτσι λοιπόν βασικός μας στόχος είναι οι κυπρίνοι να τρώνε το δόλωμα και ταυτόχρονα να το αποβάλλουν άμεσα ώστε να τους κάνουμε να φάνε περισσότερο. Ο κυπρίνος από την φύση του τρώει και αποβάλει άμεσα. Όταν λοιπόν δεν πετυχαίνεται αυτό τα ψάρια σταματούν ακόμη και να κινούνται περιμένοντας να λειτουργήσει σωστά το έντερο τους.
Τα έλαια που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κυπρίνου σε ωμέγα λιπαρά οξέα 3, 6 και 9.

baitsuccess5


Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε ψάξει συνταγές στο ίντερνετ από σοβαρές εταιρείες που πουλάν δολώματα. Όλες αυτές οι εταιρείες όπως θα έχετε παρατηρήσει επί το πλείστον προέρχονται από την Αγγλία όπου ελέγχονται όλα τα συστατικά τους και παίρνουν έγκριση μόνον όταν είναι κατάλληλα προς βρώση από τα ψάρια όπου πλέον αποδεδειγμένα δεν δημιουργούν προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον.

baitsuccess6


Οι συνταγές ως επί το πλείστον υπολογίζονται προσεκτικά όσον αφορά τν περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη η οποία κυμαίνεται από 35-38%. Αυτή είναι η βέλτιστη περιοχή πρωτεΐνης για τους κυπρίνους. Αν τώρα ξεπεραστούν αυτά τα επίπεδα (+45%) τότε απλά δεν επιταχύνεται η ανάπτυξη των ψαριών αλλά αντ' αυτού εκκρίνονται από τα ψάρια επιβλαβείς αζωτούχες ενώσεις αποβλήτων στο υδάτινο περιβάλλον (κυρίως τοξική αμμωνία), με αποτέλεσμα πολλές φορές να συμβαίνει αυτό που κοινά λέμε “κάηκε το μέρος”.
Άλλο ένα σημαντικό συστατικό που πρέπει να περιέχει ένα δόλωμα είναι τα αμινοξέα. Είναι ένα από τα συστατικά που δίνουν τα δομικά στοιχεία στις πρωτεΐνες. Μερικά από αυτά τα αμινοξέα μπορούν να συντεθούν, να παραχθούν δηλαδή, ακόμη και από το ίδιο το ψάρι! Συνήθως αυτό γίνεται όταν απαιτείται να εκτελέσει μία συγκεκριμένη λειτουργία του μεταβολισμού του. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι τύποι αμινοξέων είναι “μη ουσιώδεις” στην διατροφή των κυπρίνων. Ωστόσο 10 είναι τα ειδικά αμινοξέα που ο κυπρίνος δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να τα αποκτήσει μέσω της διατροφής του. Αυτοί οι τύποι των αμινοξέων ονομάζονται “απαραίτητα αμινοξέα”. Σαν εικόνα μπορεί να το σκεφτεί κανείς σαν ένα ουσιαστικό τμήμα της διατροφής του κυπρίνου.

baitsuccess7


Έτσι αν στην διατροφή του κυπρίνου δεν παρέχονται όλα τα διαθέσιμα βασικά μαινοξέα τότε ο κυπρίνος θα νοιώσει ότι αυτό που του προσφέρουμε είναι ανεπαρκές και θα αναζητήσει άμεσα να συμπληρώσει την διατροφή του, ψάχνοντας για όστρακα, φύκη, έντομα κ.λ.π.
Σίγουρα όλοι έχουμε δει υποβρύχια βίντεο για τον τρόπο που διαχωρίζει και επιλέγει την διατροφή του ο κυπρίνος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως στην περιοχή του στόματος του έχει αισθητήρες που διεγείρονται όταν έρχονται σε επαφή με ορισμένες χημικές ενώσεις που δεν βρίσκονται στην φυσική για αυτόν πηγή τροφής. Αυτές οι ενώσεις έχουν ένα ειδικό μοριακό σχήμα και ταιριάζουν αντίστοιχα με τους υποδοχείς στην περιοχή του στόματος. Σκεφτείτε το σαν μία κλειδαριά που βρίσκει το κλειδί της!!!
Μερικά προσελκυστικά και χρώματα μπορούν να μιμηθούν τις ενώσεις αυτές και να μοιάζουν με φυσική σύνθεση, αλλά κάποιοι άλλοι επίσης μπορούν να δημιουργήσουν υποψίες στα ψάρια με αποτέλεσμα να τα κάνουν να φύγουν από την περιοχή του ταΐσματος μας.

baitsuccess8

Έτσι πολλές φορές μπορεί να αγανακτούμε από το δόλωμα μας και να προτρέχουμε στο καλαμπόκι, το οποίο ναι μεν είναι ένα δόλωμα το οποίο έχει αποτέλεσμα αλλά δεν είναι το δόλωμα που θα κάνει τον κυπρίνο να το αναζητήσει ή ένα δόλωμα στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε στο τάϊσμα μας. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στην μπίλια μας και να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Φυσικά δεν προτείνω ούτε και προτρέπω να μην χρησιμοποιούμε καλαμπόκι αλλά λέω ότι δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με τις μπίλιες.
Σαν συμπέρασμα των παραπάνω θα ήθελα να πω πως τα χημικά χρώματα, αρώματα, άλευρα τύπου super market, ζωοτροφών ή no name, η σόγια, το σιμιγδάλι, το καλαμποκάλευρο ακόμα ακόμα κ.λ.π. χαμηλού κόστους που προορίζονται για άλλα ζώα μας και τα οποία δεν απευθύνονται ειδικά για χρήση στο ψάρεμα του κυπρίνου δεν περιέχουν καμία απολύτως μοριακή ένωση μεταξύ τους και έτσι ο κόπος και τα χρήματα μας πάνε χαμένα. Έτσι καλό είναι να εμπιστευόμαστε αποκλειστικά για τα δολώματα μας εταιρείες οι οποίες απευθύνονται ακριβώς σε αυτό που κάνουμε δηλαδή στο ψάρεμα του κυπρίνου.

baitsuccess9

Ένα επιτυχημένο ψάρεμα βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Ένας από τους κυριότερους πλέον είναι το δόλωμα. Γιαυτό μην αφήνεται πλέον το δόλωμα στην τύχη του. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς, συνομιλήστε, ανταλλάξτε απόψεις και γνώμες έτσι ώστε να αυξήσετε τις ψαρευτικές σας επιτυχίες.

 

Carp Fishing

Βενιζέλου 40

Γιαννιτσά 58100

Ελλάδα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

+30 6937 439988

+30 23820 27305

Σχετικά με εμάς

Social Media

Color I Color II Color III

Συνδεσή η Εγγραφή